top of page

Élet Cipruson - Anita beszámolója

A következő beszámolót korábbi hallgatónk Anita küldte számunkra. A TEFL képzés után egy héttel később már el is kezdett online tanítani, utána pedig a gyönyörű Ciprus szigetére költözött. Először kizárólag otthonról oktatott, később pedig egy magán nyelviskolának is elkezdett dolgozni. Jelenleg pedig a szülési szabadságában teljesen online végzi a tanítást. Ciprus egy kiváló hely, ha egy olyan EU-s országban szeretnél élni, ahol mindig kellemes az idő és nem akarsz aggódni a drága repülőjegy vagy a vízum miatt. Az online magántanítás kiváló lehetőséget nyújt Neked ebben!

 

TEFL.hu: Hogyan kezdődött a TEFL oktatói karriered Cipruson?

Anita: Én az angol oktatást magánvállalkozóként kezdtem itt, ehhez szükséges bizonyítani azt, hogy kapcsolatban állsz egy céggel, vannak diákjaid, bevételed. Teljes mértékben magam osztottam be a heti időmet, az órákat úgy tettem be, hogy mindenkinek rugalmas legyen.

 

TEFL.hu: Milyen most a heti időbeosztásod?

Anita: Hétfőtől péntekig dolgozok, általában napi 6-8 órát (online az iskola előtt). Az online oktatás mellett sikerült egy magániskolába is elhelyezkednem csupán a TEFL képzésemmel és 4-5 éveseket tanítok a Montessori method alapján. Jelenleg szülési szabin vagyok, így csak online oktatok.

 

TEFL.hu: Mire figyeljen oda az, aki online szeretne dolgozni Ciprusról?

Anita: Az internet az egész országban jól működik, akár egy kávézóból is oktathatsz, hiszen már majdnem mindenhol van 5G.
A megélhetés anyagi szempontból sajnos mára komplikáltabbá vált itt az árak emelkedése miatt, de egy 1 szobás vagy studiót a központban 450 eurotól lehet bérelni. Baráttal vagy párral érkezni sokkal költségkímélőbb.

Mivel EU-n belül vagyunk, ezért vízum nem szükséges, ámbár ha 90 napnál tovább kíván valaki maradni, akkor be kell jelenteni a tartózkodást és kell kérned az EU állampolgárok regisztrációs bizonyítványát (MEU1 vagy sárga cédula a neve).

A téli időszakban sokszor csupán 20 euróból meg lehet járni Magyarországot, így ha valaki szeretne a családdal, barátokkal találkozni, akkor erre is van lehetőség. Szezonban is volt rá példa, hogy kedvezményesen lehetett jegyet vásárolni.

 

TEFL.hu: Kinek ajánlanád Ciprust?

Anita: Ciprus annak jó választás aki szereti az egész évi jó időt :) 
Az éghajlatnak köszönhetően minden szezonban megtalálhatóak a kedvezményes gyümölcsök, zöldségek, így az étkezést jól ki lehet hozni. A ciprusi konyha nem sokkal különbözik a görögökétől, hiszen ők is azok :) De inkább minden a "rá érünk mi még arra" életszemléletről szól, amit eleinte nehéz megszokni, de idővel az ember élvezi ezt a nyugodt, lassú életet.

Ciprus elsősorban jó megközelíthetősége, kellemes időjárása, gazdag történelme, de leginkább lassan mélyülő, kifejezetten meleg vizű, homokos és csodásan kék színű tengerpartjai miatt népszerű. Ezért is esett az én választásom rá és ma már az otthonomnak nevezhetem. Cipruson számos nyaralóhely található, ha nem is alapjaiban, de különböznek egymástól, ezért fontos az igényeinknek megfelelő úti cél kiválasztása.  2 reptér van a szigeten - Larnaca és Paphos városokban. Az évben 9-10 hónap napsütéses, a téli időszakban vannak esőzések és hüvősebb időjárás, ami 10-15 fok közé esik. A vendéglátás és gasztronómia fantasztikus és ami bónusz, hogy 80%-a a szigetnek beszél angolul.

1.png
2.png
3.png
4.png
7.png

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az Interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

bottom of page