top of page
fo3.jpg

Közösen tanítani Thaiföldön a COVID ideje alatt

TEFL.hu: Szeretnénk Nektek bemutatni Editet és Hubát, akik közösen vágtak bele az interaktív, online TEFL képzésbe. A kurzus befejezése után mindketten Thaiföldön helyezkedtek el ugyanabban az iskolában, mint TEFL oktatók. Milyen tapasztalataitok voltak a TEFL képzéssel kapcsolatban, milyen volt együtt, egy párként tanulni?

 

Edit és Huba: Mindenekelőtt szeretnénk, ha tudnátok, hogy azelőtt egyikünk sem foglalkozott gyerekek tanításával. Eredeti tervünk szerint Thaiföldön, Hua Hin-ben végeztük volna el a tanfolyamot, ám már akkor közbeszólt a vírus. A csapat rugalmasságának köszönhetően átfoglaltunk az online képzésre.

 

A tanfolyam nagyon jó alapot nyújtott az új szakmánkhoz. Minden fejezet tartalmazott elgondolkodtató és gyakorlati feladatot is. Így utólag ezért nagyon hálásak vagyunk, hisz még a mai napig is nagy segítséget nyújt a munkánk során.

Számunkra több szempontból is előnyt jelentett a tanfolyam közös elvégzése. Végig megosztottuk egymással a gondolatainkat, ami által sikerült az egyes feladatokat több szemszögből is átgondolni. Mindemellett igyekeztünk a benyújtandó házifeladatokhoz eltérő metodológiát vagy megoldást választani, hogy párhuzamosan több témában is elmélyülhessünk.

Mivel a tanfolyamot a karantén időszak közepette végeztük, így egymás diákjai is voltunk a videós, kiküldendő órákon.

Többek között ezek miatt is jó kaland volt együtt készülni az új életünkre.

TEFL.hu: A tanulmányaitok sikeres befejezése után, tulajdonképpen a COVID idején költöztetek ki Thaiföldre. Mivel volt másabb, mint egy átlagos utazás, hogyan sikerült leküzdeni a felmerült nehézséget, pl. a karantént?

 

Edit és Huba: Thaiföld nagy körültekintéssel, igen szigorú feltételek mellett engedte, illetve engedi be a mai napig is a külföldi állampolgárokat.

Minket az a szerencse ért, hogy a tanfolyam elvégzésekor szinte azonnal felajánlottak mindkettőnk számára állást, mégpedig ugyanabban az iskolában. A kérdés csak az volt, hogy mikor tudunk vízumhoz jutni, hisz ebben az időben az ország szinte teljesen zárva volt a külföldiek előtt.

Rövidesen újabb szerencse ért minket, hisz napokon belül, mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül a magyarok számára is elérhetővé vált a 60+30 napos turista vízum. Elsők között nyújtottuk be a kérelmünket és 2020. december 16-án sikeresen elindultunk Thaiföldre.

 

Thaiföldön egy rendkívül átgondolt, jól szervezett beléptetési rendszert alakítottak ki, mely során mi is teljesen biztonságban éreztük magunkat. A repülőtérről egyenesen a karantén hotelbe vittek minket, ahol egy előre foglalt szobában kellett két teljes hetet eltöltenünk. Ennek elviselésében sokat jelentett számunkra, hogy egy tágasabb, erkélyes szobát foglaltunk.

A karantént követően azonnal elkezdtük beszerezni a tanításhoz és a munkavállalói vízumhoz szükséges iratokat. Mivel mindeközben itt Thaiföldön is fellángolt a vírus, szigorítottak a tartományok közötti utazásokon is. Így adódott, hogy az iskolánk tartományába érkezéskor újabb két hét karantén várt ránk. Az előzővel ellentétben itt már kimehettünk az utcára, de az egészségi állapotunkról naponta kellett jelentenünk a helyi kórháznak.

A vírus a vízum ügyintézési folyamatokat is átírta. Korábban turista vízumról munkavállalói vízumra váltáshoz el kellett hagyni az országot, majd visszatérni. Ez a vírus miatt nem volt opció. A vízumkategória átváltásához kialakítottak egy ideiglenes folyamatot lényegesen drágábban, de az ország elhagyása nélkül.

 

Bő egy hónap karantén és az új otthonunk megtalálása után 2021. februárjában végre munkába tudtunk állni. Az iskolában már nagyon vártak minket.

TEFL.hu: Hogy érzitek magatokat Thaiföldön? Milyen pozitív impulzusok értek eddig benneteket? Sikerült már esetleg egy kicsit utazni, pihenni is a munka mellett?

 

Edit és Huba: Nagyon jól érezzük itt magunkat. Egy kis településen, kizárólag a helyiekkel élünk együtt. Napról napra bővül azon helyek száma, ahol barátian fogadnak már minket. A nehézségeink gyakran a kulturális különbségekből adódnak, melyekre előre nehéz felkészülni, de könnyű belőlük tanulni. Minden ide utazni szándékozónak tanácsoljuk, hogy nagy fokú nyitottsággal, rugalmassággal és alázattal kezdjen ebbe a kalandba. Egyszerűen el kell fogadnunk, hogy itt másképp mennek a dolgok.

 

Csodálatosan szép ez az ország. A munkával töltött hétköznapok után mindig felüdülés a hétvégéket a természetben vagy a tengernél tölteni. Nagyon jó érzés például a pénteki utolsó óra után leutazni a tengerhez és ott kipihenni a hét fáradalmait.

Kifejezetten keressük a gasztronómiai élményeket, amelyekből itt nincs hiány.

 

Thaiföldön rengeteg ünnep van. Ezeket szeretjük kihasználni és kicsit távolabbi helyeket is felfedezni.

TEFL.hu: Hogy érzitek magatokat az iskolában? Hogy telnek a mindennapjaitok? Milyen korosztályú gyerekeket és milyen szinten tanítotok? Mi volt az eddigi legpozitívabb élményetek, vagy visszajelzésetek a tanulók részéről?

 

Edit és Huba: Mi egy állami alsó tagozatos iskolában tanítunk. Ezen a környéken ez az egyik legnagyobb iskola. Az egyes osztályok igen nagy létszámúak, nem ritka a 40 főt is meghaladó osztálylétszám.

Az iskola három évvel ezelőtt elindított egy ún. IEP (Intensive English Program) programot, melynek keretében kisebb létszámú osztályokban, heti 9 órában tanulnak a gyerekek angolt. Mindkettőnknek két-két IEP-s és két-két normál osztálya van.

5-12 év közötti gyerekeket tanítunk. Legtöbb óránk az 1-3. osztályos IEP-s diákokkal van, akiknek emelt szinten tanítjuk a nyelvet. Ezen a környéken nem szokás házi feladatot adni. Minden, amit tudnak, azt az órán szívják magukba. Épp ezért rengeteget gyakorlunk. A gyakorlás alatt legtöbbször nyelvi fejlesztő játékokat kell érteni, összhangban a TEFL filozófiával. Ezeket nagyon szeretik.

Az óra alatti fegyelmezésben a thai tanárok segítségünkre vannak. Szükség is van rájuk, mert a gyerekek nagyon elevenek, mindamellett nagyon szerethetők. Igazi gyerekek, akiknek van gyerekkora. Azért tanácsoljuk, hogy a TEFL tanfolyam során a classroom management-re mindenki különös figyelmet fordítson.

 

Rengeteg szeretetet kapunk minden nap. Ezt gyakran öleléssel vagy különböző matricák ránk ragasztásával fejezik ki. Bár az év végén érkeztünk, a gyerekek hamar a szívükbe fogadtak minket. A tanév végén szeretetkártyákkal és rajzokkal halmoztak el minket. Nagyon megható volt.

 

Minden napnak van egy folyamata. Reggel a kijelölt tanárok a kapuban fogadják a diákokat. 7:45-kor kezdődik a reggeli ceremónia zászló felvonással. 8:30-kor már minden diák a termében várja a tanárját. Délben meghatározott sorrendben mennek az osztályok az étkezdébe ebédelni. Itt a tanárok és diákok együtt fogyasztják el a helyben készített meleg ételt.

A gyerekeknek általában hat órájuk van naponta, 15:30-kor végeznek. A kijelölt tanárok ismét a kapuban búcsúztatják a gyerekeket. Mi ilyenkor szoktunk előkészülni a másnapi óráinkra.

TEFL.hu: Ajánlanátok más pároknak is, hogy közösen kezdjék el a TEFL képzést és munkát, mint egyfajta új, közös életstílust?

 

Edit és Huba: Mindenképp bátorítanánk azokat a párokat, akik a TEFL képzésen és új életstílus kialakításán gondolkodnak.

 

Ennyire távol a megszokott környezettől rendkívül egymásra lesznek utalva. Emiatt azoknak javasoljuk első körben, akik között megvan ehhez a harmónia.

 

Az itteni családok gyerekeit tanítva, velük együtt élve lehet legjobban megismerni egy másik országot, egy másik kultúrát. A szemükben mi mindig tanárok leszünk, akiket a helyi kultúrából eredően nagy tisztelet övez.

 

Bár együtt dolgozunk és együtt is élünk, mégis annyi élmény ér mindkettőnket, hogy nap végén nem győzzük megosztani egymással. Minket az itt töltött időszak az eddiginél is jobban összekovácsolt.

S megnyugtató, hogy ebben az ismeretlen országban, az új szakmánkban is mindig számíthatunk a TEFL.hu csapatára.

 

Az eddig tapasztaltak alapján már mi is látjuk, hogy mennyire nagy igény van TEFL oktatókra. Persze azzal is tisztában vagyunk, hogy mekkora bátorság kell elindulni, de higgyétek el, megéri. Életre szóló élmény lesz!

IEP P. 22_210330_4 copy.jpg
Group Act_210514_97 copy.jpg
Teachers in action - Day 4_210527_4 copy
Station 2 Animals_210514_14 copy.jpg
1375 copy.jpg
line_177327386613044 copy.jpg
messageImage_1622094578863 copy.jpg
IMG_20210524_123046 copy.jpg
Station 3 Hobbies_210514_23 copy.jpg
Prathom 52_210309_0 copy.jpg
Prathom 51_210309_13 copy.jpg
Prathom 51_210309_57 copy.jpg
IMG_20210408_082109 copy.jpg
👦🏻การเรียนการสอนT.Edit👧🏻iep11_210309
1622183857952 copy.jpg

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

bottom of page