top of page

Interjú Enikővel - Egy óvodában Törökországban

TEFL.hu: Szeretném nektek bemutatni Enikőt, aki elvégezte az Interaktív TEFL képzést és Törökországban tanított gyerekeket egy magánóvodában. A beszámolójából kiderül, milyen érdekes és izgalmas a török kultúra, illetve mennyi lehetőséget tartogat Törökország egy TEFL oktató számára.

 

TEFL.hu: Hol tanítottál Törökországban és milyen tapasztalatokat szereztél?

Enikő: Lehetőségem volt egy önkéntes program keretein belül Törökországban tanítani. Pontosan Ankarában voltam, egy helyi magánóvodában szerezhettem tapasztalatot.

A törököknél, ha valaki magánoktatásért fizet, az általában azt a „plusz szolgáltatást” jelenti, hogy az adott oktatási intézményben a gyerekek / tanulók nyelvoktatásban is részesülnek. Alapvetően egyébként nagy a kereslet az angol nyelvtanárok iránt, mivel itt ritkaságnak és nagy értéknek számít, ha valaki jól beszél angolul.

 

TEFL.hu: Milyen volt a tanítás? Milyenek a török diákok?

Enikő: Az óvodában ahol tanítottam, két csoport volt. Ez a magyar rendszer kis- és nagycsoportjának felel meg, korosztály szerint beosztva. Fontos ugyanakkor megemlítenem, hogy bár korban különböztek a gyerekek kis különbséggel ugyanazokat a feladatokat kapták az angolórák során.

Heti két nap 30-30 percet töltöttünk főleg szavak tanulásával. Hetente tematikusan haladtunk és közben játékosan ismételtünk. Nagy, képes plakátokon állatokról, tárgyakról, időjárásról tanultunk. Később az adott napi szókincset felhasználva kitalálósdit játszottunk, énekeltünk, táncoltunk. Így jobban megrögzült a gyerekek memóriájában minden szó.

Az órák fontos részét képezte az „üdvözlő dal” az óra elején, illetve az „elköszönő dal” az óra végén. Ezek általában egyszerű nyelvezetű mondókaszerű dalok, amik könnyen megjegyezhetőnek bizonyultak, mivel minden órát ezzel kezdtünk és zártunk.

A török gyerekek nagyon öntudatosok és makacsságuk végtelen, ezért néha problémát okozott egyben tartani a csoportot. De mindig meg van a megfelelő mód, hogy a helyén kezeljük az esetleges kirohanásokat, hisztiket. Ez nyilván bármelyik óvodában megtörténhet.

 

TEFL.hu: Szeretnél a jövőben is gyerekekkel foglalkozni? Mi az ami miatt ajánlod másoknak a TEFL-t?

Enikő: Eddig is úgy gondoltam, hogy ha angolt taníthatok, mindenképp kisgyerekekkel szeretnék foglalkozni.  Ezután pedig még erősebbé vált bennem ez az érzés. Hogy miért?

Kisgyerekekkel foglalkozni egy olyasfajta kihívás, melyet öröm véghezvinni, hiszen folyamatos kreativitást igényel. A gyerekek őszintesége a legjobb visszajelzés. Ha ők élvezik a tanítást, annak meg is van az eredménye. Így történt ez velem is, amikor néha maguktól kezdtek el tárgyakat megnevezni angolul, ami egy 3-5 éves gyermeknél nagyon nagy dolog. Ezt sikerként könyveltem el.

Összességében nagyon örülök, hogy ezt az időszakot gyerekek között, igazi óvodai környezetben tölthettem, hiszen nagyon sokat tanultam. A tapasztalat pedig mindennél fontosabb, legyen bármilyen képzett vagy tanult az ember az adott szakterületen.

Nekem egy álmom vált valóra ezzel a lehetőséggel és remélem a jövőben kamatoztatni tudom az itt szerzett tapasztalataimat.

 

TEFL.hu: Köszönjük a beszámolót!

 

 

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

IMG_20190213_133131_971.jpg
2.jpg
3.jpg
bottom of page