top of page

Interjú Erikával - thaiföldi képzés és munka

TEFL.hu: Szeretném nektek bemutatni Erikát, aki 2018. májusában részt vett a thaiföldi gyakorlati képzésünkön és röviddel a tanfolyam befejezése után egy bangkoki általános iskolában helyezkedett el mint angol oktató.

 

TEFL.hu: Hogyan kerültél kapcsolatba a TEFL.hu által kínált lehetőséggel?

Erika: A nyelvtanítás gondolata már évekkel ezelőtt a a jövőbeni terveim között szerepelt és 2017-ben érdeklődtem először a TEFL.hu képzései tekintetében.
Egy évvel később úgy döntöttem, hogy a gyakorlati képzést választom és magam mögött hagyom az addigi munkám és kikerülve az irodai munkából, gyerekeket fogok tanítani angol nyelvre. Akkor még nem voltak hosszútávú terveim, első körben csak az oklevelet szerettem volna megszerezni, egyúttal kikapcsolódni. Igyekeztem egy személyiségi tréningnek, egy belső utazásnak is megélni a képzést, mivel kiléptem az addigi életemből, a komfort zónámból. Hosszú évekig dolgoztam irodában multinacionális cégeknél, az angol a hétköznapi munkám része volt különböző pozíciókban.

 

TEFL.hu: Milyen volt a képzés?

Erika: Vártam, hogy külföldi környezetbe kerülhessek és ebben a közegben tanulhassak. Az áprilisi kiérkezésem után szükségem volt egy hónap feltöltődésre, utazásra, így a május végi kurzushoz csatlakoztam. 16 év után újra iskolapadban ültem és intenzíven tanultam. Figyelmes és kedves emberekkel találkoztam az iskolában, ahol maximális támogatással sikerült elvégeznem a tanfolyamot és úgy érzem, hogy nagyon sokat tanultam és fejlődtem.

 

A thaiföldi képzés lehetőséget kínált arra, hogy felmérjem, hogy ez az életmódváltás az én világom e, hogy alkalmas vagyok e erre a munkára és hogy mennyire tudok alkalmazkodni más kultúrákhoz Európán kívül. Korábban számos országban utazgattam már és dolgoztam is pár évet külföldön. Végül úgy döntöttem, a képzés után is Thaiföldön maradok.

 

TEFL.hu: Milyen élményeid voltak a gyakorlati órákon?

Erika: Izgultam minden egyes gyakorlati óra előtt, de vártam is, hogy helyi gyerekekkel foglalkozhassak és taníthassak. A tapasztalt nyelvtanárok általi folyamatos mentorálás és kiértékelés lehetőséget adott a fejlődésre. Egy életre szóló tapasztalat és élmény. Hosszú távon szeretnék tanítással foglalkozni és a gyakorlati órákból szerzett tapasztalat nagyban elősegítette azt, hogy alaposabban megértsem a TEFL módszertanát.

 

TEFL.hu: Mi történt a képzés befejezése után?

Erika: Az első hónapot előkészülettel töltöttem, feltöltődéssel és eközben Chiang Mai-ba utaztam egy hétre hogy megcsináljam a TOEIC nyelvvizsgát is. Nagyon tetszett az út és maga a város is.

Június végén utaztam Bangkokba miután a TEFL.hu-n keresztül állásajánlatot kaptam egy ügynökségtől. Júliusban kezdtem el dolgozni egy bangkoki általános iskolában, MEP programban (Mini English Program) résztvevő gyerekeket tanítottam angol kommunikáció, nyelvtan, írás és olvasásra.

 

Az iskola Bangkok kormányzati negyedéhez tartozik. Az első egy-két hét nehéz volt. A gyerekeknek szükségük van legalább 2-3 hónapra, hogy megszokjanak és elfogadjanak, bízzanak benned.

 

Nehézségek mindenhol vannak, türelmesnek kell lenni, alkalmazkodni kell és még ha szokatlan kommunikációs helyzetekkel is találkoztam, igyekeztem átgondolni a történéseket és minden egyes nap új lappal indítani. Nagy különbség van az ázsiai és európai gondolkodásmód, kommunikáció között, az első időszakban szokatlan. Ugyanakkor a nehézségek tanítanak meg jobban felkészülni.

 

TEFL.hu: Milyen pozitív tapasztalataid voltak a munkád során?

Erika: A kommunikációs nehézségek ellenére rengeteget tanultam már eddig is, megismertem az iskola szokásait, sok programban részt tudtam venni és sikerélménynek tekintem, hogy sikeresen levizsgáztattam az osztályaimat. Örülök, hogy a gyerekek várják az angol órákat és szeretnek a játékos órákon részt venni.
 

A thai gyerekek nagyon sok időt töltenek az iskolában, reggel 7 órától délután 3-4-ig tanulnak, ami elég tömény és ebben mindössze egy 50 perces ebédidő van amikor szünetet tartanak. Épp ezért fontos, hogy minél színesebb és játékosabb legyen az angol óra, mivel annál érdeklődőbbek és befogadóbbak és egy idő után szívesen szólalnak meg angolul a gyerekek. Sok TEFL stratégiai feladatot és játékot tudtam már felhasználni az óráimon és azt tapasztalom, hogy a játékos feladatok, videóanyagok elfogadhatóbbak a gyerekeknek és szívesen figyelnek az órákon, ha számukra érdekes a téma.

 

TEFL.hu: Milyen egyéb, tanításon kívüli programokban tudsz részt venni?

Erika: Minden hónapban szerveznek iskolai rendezvényeket és iskolán kívüli programokat. Ezeken a rendezvényeken a külföldi tanárok is aktívan részt tudnak venni. Lehetőség van a szülőkkel is találkozni és beszélgetni a diákokról ha a szülök beszélnek angolul.

 

TEFL.hu: Mik a jövőbeni terveid?

Erika: Szeretnék továbbra is ezen a területen dolgozni, sok-sok gyerekkel foglalkozni, hogy minél többet tanulhassanak. Persze, én is rengeteget tanulok tőlük.

Számomra ez nem csak egy más világ vagy kultúra hanem egy kihívás is amiben szeretek élni. Jó érzés tudást megosztani és mindezt más kultúrában megvalósítani. Remélem ez az izgalmas út sokáig elvisz engem mind a tanításban mind az utazásban és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vágjon bele ha „világot” akar látni és emlékezetessé akarja tenni a saját és mások életét.

 

6.jpeg
5.jpeg
1.jpeg
3.jpeg
7.jpeg
8.jpeg
9.jpeg

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az Interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

bottom of page