top of page

TEFL oktatóként és digitális nomádként

Thaiföldön és a világ körül

TEFL.hu: Evelin egyike volt legkitűnőbb hallgatóinknak. Mint végzett TEFL oktató, dolgozott Thaiföldön a klasszikus tantermi módszerrel, majd online és most digitális nomádként él és dolgozik. Milyen így az élete? Az interjúban betekintést kaphatsz az érdekes és izgalmas mindennapjaiba, a képek pedig magukért beszélnek! Ha Te is szeretnél hasonló életmódot és kalandokat, akkor lépj be a TEFL oktatók népes táborába!

 

TEFL.hu: Miért lettél nyelvész, mi vonzott benne? Milyen a kapcsolatod a nyelvekkel?

Evelin: Elég korán, alsós kisiskolás koromban feltűnt, hogy a nyelvek nemcsak a hangzásuk, hanem a belső szerkezetük, nyelvtani szabályaik miatt is különböznek egymástól, és ezt már akkor is nagyon érdekesnek találtam. Az évek során számos nyelv tanulásába belekezdtem hobbiszinten, illetve a nyelvtanórákat is nagyon szerettem, így pályaválasztásnál nemigen volt kérdés, hogy milyen irányban szeretnék továbbtanulni. Viszonylag korán elkezdtem angolt tanítani magántanárként, de elsősorban elméleti nyelvészként tekintek magamra, és csak másodsorban nyelvtanárként. A tanulóim elmondása szerint ez a szemlélet az angolóráimban is megmutatkozik, a végzettségemet (így az angol nyelvtanári diploma hiányát is) egyébként nyíltan vállalom a hirdetéseimben és a weboldalamon is, ezért olyan tanulni vágyók keresnek fel elsősorban, akik a nyelvtant szeretnék végre mélységeiben, más nézőpontból átlátni.

 

TEFL.hu: Mikor végezted a TEFL képzést, miben volt hasznodra?

Evelin: 2021 őszén végeztem el a képzést, elsősorban a külföldi munkalehetőségek miatt. Addigra már volt tényleges oktatói tapasztalatom gyerekekkel és felnőttekkel is: a képzés ideje alatt egy gyermeknyelviskola-hálózatnál dolgoztam angoltanárként és egy különórákkal foglalkozó vállalkozás alkalmazottjaként programozni tanítottam fiatalokat Scratch és Python nyelveken. A képzés anyaga tehát nem volt idegen számomra, mégis hasznosnak éreztem a logikus, kompakt módon, közérthetően összeállított leckéket, összefoglalókat. Különösen a mentortanárom, Nicole tanácsait és bátorító hozzáállását szeretném kiemelni. 2022 tavaszán aztán ki is utaztam Thaiföldre, ahol angolt és matekot tanítottam egy általános iskolában. 

 

TEFL.hu: Miért döntöttél végül a digitális nomád életmód mellett?

Evelin: Nagyon aranyosak a thai diákok és életre szóló élményekkel gazdagodtam a tanév alatt, de igazság szerint jobban szeretek felnőtteket tanítani, és a személyiségemhez, munkastílusomhoz sokkal inkább illik az online oktatás, mint az osztálytermi. Emiatt úgy döntöttem, hogy létrehozom a saját, online oktatásra specializálódott vállalkozásomat, emellett továbbra is dolgozom az eredeti szakmámban (nyelvész/nyelvtechnológus) részmunkaidőben, távmunkában. A vállalkozásom szépen fejlődik, van egy fiatal kolléganőm, Emma, akit a legtöbb diákom ismer már a leckejavításokon és a nyelvtani összefoglalókon keresztül, és hamarosan további bővülés várható.

 

TEFL.hu: Milyen kalandokban és élményekben volt részed utazásaid során?

Evelin: A párom indiai származású, így többször jártam már Indiában. A pandémia előtt is sokat utaztunk, és most már ő is helyfüggetlenül dolgozik, így újra tudunk hódolni a közös szenvedélyünknek. A régió számos országát meglátogattuk, helyi ételkülönlegességeket kóstolhattunk meg, befogadtunk egy kóbor macskát az utcáról a sajátunk mellé és egy 76 emeletes felhőkarcoló tetején is jártunk. Az élményeimről utazós - angolos blogot vezetek a Facebookon (https://www.facebook.com/tanarno.a.vilag.korul/).

 

TEFL.hu: Milyen kihívásokkal néztél szembe, mint online oktató?

Evelin: A megfelelő internetkapcsolat nem minden szálláshelyen adott, a saját káromon tanultam meg, hogy mindig legyen jó minőségű mobilnetem, akárhol is dolgozom éppen. Technikai problémák bármikor előfordulhatnak, illetve vannak tanulók, akik nem veszik annyira komolyan az online órákat, mint a személyeseket, de mostanra már van elég tapasztalatom, hogy az első konzultáción észrevegyem ezt.

 

TEFL.hu: Miért tartod fontosnak a mai világban az informatikai szaknyelv ismeretét?

Evelin: Az informatikai területen dolgozóknak magától értetődően szükségük van rá, de olyanoknak is érdemes megismerni, akik maguk ugyan nem fejlesztők, de sokat kell kommunikálniuk informatikai szakemberekkel, így pontosabban tudják majd megfogalmazni az igényeiket vagy a problémájukat. A koronavírus-helyzet előtt Londonban dolgoztam nyelvtechnológusként, így közvetlenül megtapasztalhattam, mennyire fontos egy technológiával foglalkozó munkahelyen a megfelelő nyelvhasználat. Ha Te is szeretnéd fejleszteni az informatikai szaknyelvvel kapcsolatos ismereteidet, ez a tanfolyam Neked lett kitalálva! (https://www.tefl.hu/informatika)

kep1.jpg
kep3.jpg
kep2.jpg
kep5.jpg
kep4.jpg

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az Interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

bottom of page