top of page

Egy vidéki kisvárosban Thaiföldön  - Interjú Gergővel

Gergő évek óta Thaiföldön él. Néhány éve elvégezte a TEFL tanfolyamot, azóta pedig tanárként dolgozik. Röviden mesél nekünk arról, hogyan változott meg az élete a tanfolyam és az új munka hatására.

 

TEFL.hu: Mikor költöztél Thaiföldre, hol élsz jelenleg?

 

Gergő: 2010 óta élek Thaiföldön. Éltem Bangkokban, Hua Hin-en illetve 5 éve Ratchaburi megyében, ahol angolt tanítok egy állami iskolában. 5 évvel ezelőtt elvégeztem a TEFL képzést, majd az iskola felajánlotta, hogy elhelyez az általam választott városban. A listán szerepelt Ratchaburi, és mivel közel akartam lenni Bangkokhoz, így ezt a helyszínt választottam. Mielőtt tanítottam volna, azelőtt Bangkokban dolgoztam több évig. Nincs tanári végzettségem, sokáig kifejezetten tartottam a tanítástól, de egy ismerős biztatására belevágtam a TEFL tanfolyamba. A képzés kellően felkészített a tanítás gyakorlati oldalára, így nagyon megkedveltem az oktatói munkát és persze a gyerekeket.

 

TEFL.hu: Miért szereted a munkád?

 

Gergő: Az iskolám szabad kezet ad abban, hogy hogyan és mit tanítok a gyerekeknek. Ez nagyon nagy szabadságot biztosít és teret ad a kreativitásnak. A tanteremben laptopot és projektort használok, próbálom minél interaktívabbá tenni az órákat, videókkal, játékokkal, képekkel, stb. Ez igazán leköti a gyerekek figyelmét. Az órák többsége jó hangulatban telik és az 50 perc gyorsan, mégis tartalmasan telik el. A gyerekek nagyon tisztelettudók és előzékenyek. Azt mondhatom, hogy Thaiföld ebből a szempontból hagyományőrző. Itt pont úgy tisztelik a tanárokat mind a diákok mind a szülők, mint nálunk mondjuk 50 évvel ezelőtt.

Az órai foglalkozás nem megerőltető és monoton. Elsősorban nem nyelvtant kell tanítani, hanem sokkal inkább a kommunikációt. Amikor délután hazamegyek a munka után, nem azt érzem, hogy kimerültem, hanem, hogy feltöltődtem. Emellett még pozitívum, hogy Thaiföldön rengeteg az ünnep, szabadnap, különböző foglalkozások az iskolában. Ezek mind fizetett szabadnapok, nem beszélve a 3 hónap tanítási szünetről.

 

TEFL.hu: Milyen idős gyerekekkel foglalkozol? Hogy néz ki egy napod az iskolában?

 

Gergő: 12-15 éves korú diákokat tanítok. Egy héten egy órám (50 perc) van egy csoporttal. Összesen 19 órám van egy héten. Reggel fél 9-től tanítok, egy nap 3-4 órám van. Nem mindig vannak egymás után az óráim, így a lyukas órákat az irodában vagy otthon töltöm. Elhagyhatom az iskola területét a szabadidőmben. Délben ebédelhetek a menzán a gyerekekkel, otthon vagy akár az iskolán kívül egy étteremben is.

 

TEFL.hu: Kinek ajánlod a tanítást Ázsiában / Thaiföldön?

 

Gergő: A saját példámból kiindulva úgy gondolom, hogy bárki képes tanítani, aki nyitott az újra. Nem kell tanárnak lennie az illetőnek vagy tapasztalattal rendelkeznie. Viszont szükséges a TEFL tanfolyam, hogy az illető megtanulja az alapokat, képes legyen kiállni a gyerekek elé és irányítani tudja őket. 

Thaiföld gyönyörű és nagyon sokan szeretnének hosszútávon maradni. Viszont itt nem könnyű legálisan dolgozni, ezt a sok éves tartózkodás alatt én is megtapasztaltam. A tanári pozíció szinte az egyetlen lehetőség, amely lehetővé teszi, hogy hozzájusson az illető a megfelelő vízumhoz és munkavállalási engedélyhez. 

Ezenkívül kiváló lehetőség félretenni, gyűjteni. Thaiföld relatíve olcsó (amennyiben nem felkapott helyen dolgozik az illető), sok helyen az iskola biztosítja a szállást ingyen. Legalább a fizetés felét félre lehet tenni havonta. A fizetett tanítási szünetben pedig utazhat az illető, felfedezheti a csodálatos Ázsiát. 

Ha TEFL tanárként kezdesz el dolgozni, megváltozik az egész életed, ezt biztosan állíthatom. Van aki csak kipróbálja ezt az új életstílust, van aki benne ragad mint én is. Jelenleg úgy tervezem, hogy Thaiföldön telepedek le, nem áll szándékomban hazaköltözni. Itt megtaláltam önmagam, a hivatásom és azt a környezetet, amire mindig is vágytam. Örülök, hogy annak idején elvégeztem a TEFL tanfolyamot, egy életre szóló befektetés volt!

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

bottom of page