top of page

Szeretném Nektek bemutatni Mártit, aki elvégezte a TEFL tanfolyamot és már évek óta Thaiföldön dolgozik tanárként. Röviden mesélni fog nekünk a thaiföldi életéről és tapasztalatairól, a mindennapjairól és persze a munkájáról.

 

TEFL.hu: Köszönöm, hogy elfogadtad az interjú felkérést. Pontosan hány éve élsz Thaiföldön?

Márti: Már egy évtizede. Azt mondhatom, hogy ez a pár év volt életem legtartalmasabb időszaka. Sokszínű, kalandos és izgalmas évek, teli kihívással és örömmel. Rengeteg ismerősre és barátra tettem szert. Ez pedig elsősorban, az angoltanári munkámnak köszönhető.

 

TEFL.hu: Magyarországon is ebben a munkakörben dolgoztál?

Márti: Nem. Egy magyar egyetemen voltam oktatásszervező. A munkám tehát összefüggött az oktatással, én azonban nem tanítottam.

 

TEFL.hu: Ez elég stabil és jó munkahelynek tűnik. Honnan jött az ötlet egy ilyen nagy váltáshoz? Új munka, új ország, sőt új kontinens...

Márti: Több szempontból is változást akartam az életemben, valami újra vágytam. Egy barátom mesélt a TEFL tanfolyamról és hogy ezzel az oklevéllel milyen nagy lehetőségek nyílnak meg előttem a világ több egzotikus országában. Mindig is, egy ilyen szabad és határok nélküli hivatásra és életre vágytam. Ráadásul stabil középfokú nyelvtudással, akár diploma nélkül is lehet jól fizető és hosszútávú munkát találni. Egy darabig töprengtem. Végül döntöttem és belevágtam a nagy kalandba. 

 

TEFL.hu: Milyen volt az érkezés Thaiföldre?

Márti: Ahogy ez lenni szokott, először egy kicsit magányosnak, elveszettnek éreztem magam. Elfogott a honvágy. De ahogy kicsit körülnéztem és tájékozódtam Bangkokban, kezdtek ismerősek lenni az utcák, megtaláltam a kedvenc éttermem és utcai árusom, máris azt éreztem, nem is olyan idegen ez a hely. Felfrissítettem az angol nyelvtudásom, ami nagyon könnyű volt, hiszen onnantól kezdve csak angolul tudtam kommunikálni a mindennapi életben. Sok ismerősre, barátra tettem szert, sok kalandban volt részem. A kezdeti negatív érzéseket könnyen le lehet győzni, a lényeg az, hogy elfoglald magad és minél többet légy emberek közt, ami pedig külön fontos: lény nyitott. Nekem nem volt nehéz elfoglaltságot találni, hiszen ebben az időben végeztem az online TEFL tanfolyamot. Nagyon sokat segített az angol nyelvtudásom fejlesztésében, egyúttal érdekes és gyakorlati információkat, módszereket kaptam, hogyan tanítsam a nyelvet. Ahogy véget ért a tanfolyam, a képző intézmény segített az elhelyezkedésben, így rögtön munkába is állhattam, nem volt üresjárat.

 

TEFL.hu: Ez remekül hangzik. Milyen feladatköre van egy angoltanárnak Thaiföldön?

Márti: A mi gondolatainkban teljesen más kép él egy angoltanárról, mint ahogy az Thaiföldön valójában van. A magyar iskolákban azzal szembesülünk, hogy a nyelvtan az elsődleges tananyag és ha azt nem tudja valaki, akkor nem is tud angolul. Inkább a nyelvvizsgára készülnek a diákok, semmint a hétköznapi, élő beszédre. Sokan száraznak és nehezen tanulhatónak érzik a nyelvet emiatt.

 

A thaiföldi nyelvoktatás viszont, pontosan a kommunikációra fókuszál. A gyerekekkel beszélgetünk, beszéltetjük őket, megtanítjuk hogyan fejezzék ki magukat angolul. Mivel ők az órákon csak angolul beszélhetnek hozzám, így rá vannak "kényszerítve", hogy használják a már meglévő nyelvtudásukat és persze fejlődjenek.

 

A legtöbb diák, a maga kis egyszerű módján megérti és realizálja, hogy nagyon sok emberrel csak akkor fog tudni kapcsolatot teremteni - például velem is - ha tud angolul. A thai gyerekek többsége - mivel multikulturális környezetben élnek -, tisztában van vele, hogy szó szerint a világ nyílik meg előtte, ha tud angolul kommunikálni. 

 

Emiatt a hallgatók teljesen más mentalitással tanulják az angol nyelvet. Természetesen vannak kivételek, nehezebb esetek. Sok kihívást tartogat a tanítás, főleg a felsőbb, tinédzser korosztály. Ez azonban az egész világon így van. Mégis, igazi öröm amikor végül ők is készek az együttműködésre, a közös tanulásra és látod, hogy előre haladnak.

 

TEFL.hu: Milyen korban kezdődik ez a tudatos angol oktatás?

Márti: Thaiföldön tulajdonképpen a második hivatalos nyelv az angol, aki nem tud angolul, az nagyon komoly hátrányban van. Ezt pedig tudja a Thai Oktatásügy is. Thaiföldnek központi és elsődleges stratégiája, hogy a most felnövő generáció már tudjon angolul. Épp ezért, már óvodás kortól óriási hangsúlyt fektetnek az angolra. Én jelenleg egy óvodában dolgozom, kisgyerekekkel foglalkozom és nem tudok mást mondani, mint hogy imádom. Táncolunk, énekelünk, mesét nézünk, rengeteget nevetünk! A gyerekek végtelenül élvezik, aktívak és örömmel működnek közre az órákon. Ami pedig megdöbbentő, hogy milyen sokat és milyen gyorsan tanulnak, mivel pozitív élmények útján sajátítanak el, egy-egy szót, kifejezést, vagy akár mondatot.

 

TEFL.hu: Milyen további előnyei vannak a munkádnak?

Márti: Az oktatási intézményekben komoly és felelősségteljes munka folyik. A tanárokat nagyon megbecsülik és ez érződik a fizetésen és a hétköznapi bánásmódban is. Érdekesség, hogy Thaiföldön az éves rendes szabadságon kívül is, rengeteg szabad nap, ünnepnap van, ami általában a Buddhizmussal vagy a Királyi Családdal függ össze. Ez mind fizetett szabadság. És hát, ott van a nyári szünet. Utazás, tengerpart, kikapcsolódás. Igazán csodálatos.

 

TEFL.hu: A szavaidból úgy érzem, elégedett vagy a munkáddal. Mit javasolnál azoknak, akik most gondolkodnak a TEFL tanfolyam elvégzésén?

Márti: Azt, hogy mindenképpen vágjanak bele. A TEFL oklevél rendkívül sok lehetőséget kínál. Egyrészről, van ez az út, amit én is bejártam: külföldön tanítani, új embereket megismerve, világot látni. Aki viszont nem szeretne, vagy nem tud elszakadni a családjától, otthonától, barátaitól, annak tökéletes alternatíva az online munka. Ugyanúgy taníthatsz thaiföldi / kínai / koreai / vietnámi / kambodzsai kisdiákokat, ahogy én, de mindezt online, a saját foteledből, az otthonod kényelméből.

 

Összegezve, nem tudok mást mondani, minthogy az, amit a tefl.hu kínál, egy kivételes és modern megoldás. A teljes tanfolyamot el lehet végezni online, aztán pedig a munka is online zajlik. Ki se kell mozdulni a szobádból és Tiéd lehet egy nemzetközileg elfogadott és elismert oklevél. Aztán pedig izgalmas, élvezetes munkád lehet, ráadásul rugalmas időbeosztással, jóval a magyarországi bérek fölött kereshetsz.

 

TEFL.hu: Köszönjük szépen ezt a részletes és izgalmas beszélgetést.

A továbbiakban is jó munkát kívánunk Neked!

10 év Thaiföldön - Interjú Mártival

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

bottom of page