top of page

Lilla, Thaiföld szerelmese

Lilla: Sziasztok! Lilla vagyok és már nagyon régóta Thaiföld szerelmese. A TEFL tanfolyamot éppen ezért végeztem el 2020-ban, hogy minél több esélyem legyen arra, hogy ebben a csodálatos országban élhessek. 
Azóta már van egy folyamatosan növekvő Facebook blogom Lillawadee néven, egy csoportom, a "Thaiföldi utazás - Thaiföld szerelmeseinek", ahol a Thaiföldre utazókat segítjük, egy webshopom, melyben egyedi thai termékeket árulok és egy tanácsadói oldalam, ahol olyan utazóknak segítek, akik a Mosoly Országába látogatnának. 
Azt hiszem le sem tagadhatnám, hogy imádom Thaiföldet. :)

 

TEFL.hu: Mióta látogatsz el rendszeresen Thaiföldre? Mi az ami megfogott az országban?

Lilla: Nagyon régi már az én történetem Thaifölddel, hiszen 6 évesen látogathattam el először ebbe a csodás országba. A szüleim szerencsére azonnal beleszerettek, így a folyamatos nyaralások és az iskolai szünetek ott töltéséből egyértelművé vált számomra, hogy ahogy lediplomázok, Thaiföldön szeretnék szerencsét próbálni.
Alapvetően nem is tudom, hogy van-e olyan dolog ami "nem fogott meg" az országban. Különleges és gazdag kultúrával, csodálatos tájakkal és finom ételekkel találhatjuk itt szembe magunkat, nem is beszélve a kedves emberekről és a rengeteg vidámságról. Csak úgy árad a helyből a pozitivitás!

 

TEFL.hu: Miért lettél TEFL oktató? Dolgoztál már ilyen pozícióban? Milyen terveid vannak?

Lilla: Ahogy ezt az első kérdés során is említettem, a cél az volt, hogy minél több időt tudjak eltölteni az országban és ne csak turistaként vagy diákként, hanem munkavállalóként is lehetőségem legyen erre. A TEFL végzettséggel ez pedig sikerült is!
Így már sikerült munkát kapnom egy óvodában, illetve egy pattayai úszóiskolában is. 
Az óvodában Homeroom Pre-Kindergarten Teacher pozícióban voltam, míg az úszóiskolában International Swimming Teacher pozícióban, hiszen én voltam az egyetlen külföldi.
Az óvodában a napi rutin általában azzal kezdődött, hogy előkészítettük a gyerekek napi 3 étkezését, majd elkezdődött a reggeli. Utána a nagyobbaknak lehetősége volt szabad játékra, a nagyon pici babákat le kellett fektetnünk aludni. Miután mindenki felébredt, valamilyen közös program volt a gyerekek számára (angolóra, gyerekjóga, zeneóra, művészeti vagy állatos óra). Ezt követően következett az ebédidő, majd az összes gyerek lefeküdt aludni. Ébredés után pedig jöhetett az uzsonna és játék, amíg a szülők nem jöttek értük. 
Nagyon szerettem az óvodai munkát, hiszen tényleg egy teljesen bensőséges kapcsolatot lehetett kialakítani a gyerekkel. 
Ami igazán különleges volt, hogy egy olyan privát óvodába sikerült bekerülnöm, ahol a RIE módszert követték, mely valójában egy magyar tanácsadó, Gerber Magda nevéhez kötődik. 
Ami pedig furcsa volt számomra az elején, hogy mivel nagyon pici gyerekekről beszélünk, ugyanúgy kellett pelenkát cserélnünk és ehhez hasonló dolgokat megtennünk, de gyorsan bele lehet jönni! 
Ellenben, az úszóiskolában teljesen más volt a rutin. Ott shiftekben dolgoztam és többek között babaúszással (4 hónapos kortól) és a nagyobb gyerekek (3-8 éves korig) 4 úszásnemben való oktatásával foglalkoztam. Itt az óvodai munkával ellentétben, a gyerekekkel kevésbé alakult ki bensőséges viszony. 
Alapvetően, mindkét munka sokat tanított nekem, a gyerekek általában nagyon vagányak és jófejek és a tanárok pedig hatalmas tiszteletnek örvendenek és nagyon megbecsültek munkájuk során.

 

TEFL.hu: Mesélj a vállalkozásodról, milyen utakat szervezel? Hogyan tudsz segíteni a kiutazóknak?

Lilla: A vállalkozásom jelenleg nem foglalkozik utazásszervezéssel, hanem csakis thaiföldi utazási tanácsadásra, útiterv összeállítására, illetve további szolgáltatások ajánlására (taxi, biztosítás) specializálódott. Magyarán, segítek a Thaiföldre készülőknek (vagy akár azoknak is, akik már ott vannak) abban, hogy hogyan induljanak el az országba, majd ehhez összerakok nekik egy komoly útitervet is. Tanácsot adok nekik a taxiban és adott kirándulásokban is. 
Illetve, sokan keresnek meg komolyabb témákkal kapcsolatban is tanácsadás miatt, mint például a nyelvtanulás, külföldi munka vagy akár a letelepedés. 
Ellenben, 2024-ben szeretném még magasabb szintre vinni a vállalkozást, de ez még egyelőre titok. ;) 
A legelső megkeresésem, mint utazási tanácsadás nagyon érdekes volt, hiszen egy 4 fős család keresett meg (a szülők, a fiúk és az ő barátnője). A történet azért is annyira érdekes, mert mint kiderült a fiú barátnője egy thai lány volt. Meg is lepődtem a megkeresésen, de mint kiderült, a  lány utoljára gyerekkorában járt Thaiföldön és bár tisztában volt/van a thai élettel, szívügye az ország és igazán naprakész volt sok mindennel kapcsolatban, mégis jól jött nekik a segítségem, például a transzferek és a kirándulások ajánlásában. 
Egyszer az egyik kirándulás alatt sikerült egy picit “elkeveredniük" a taxistól, így hívtak is engem telefonon (mivel az utazás alatt is folyamatos tanácsadást biztosítok, ha igény van rá), és természetesen pikk-pakk megoldottuk a problémát és meg is találták egymást és szerencsére alapvetően nagyon jól sikerült az egész nyaralásuk.
Azóta pedig sokan kerestek meg családosok és nyugdíjasok, egyszerű nyaralással kapcsolatban, fiatalabbak pedig nyelvtanulással és külföldi munkával kapcsolatban.

 

TEFL.hu: Melyik túra / útvonal a kedvenced és miért?

Lilla: A túra, amelyet mindenkinek ajánlani szoktam, az a "Maeklong Vonat Piac, Úszópiac és Kwai folyó túra", mert egy eléggé aktív nap alatt rengeteg csodával és különleges helyszínnel találkozhatnak a kirándulók. 
A "Maeklong Vonat Piac, Úszópiac, Kwai folyó" kirándulás azért a kedvencem mert egy egész napos kirándulás alatt van lehetőségünk Thaiföld kulturális, történelmi és természeti látnivalóit is megtekinteni. A pezsgő piaci forgatagtól a megható történelmi emlékhelyig, a kirándulás egy emlékezetes napot biztosít mindenki számára. A kirándulás alatt van lehetőségünk egy különleges thai reggeli (patongko pandan szósszal) elfogyasztására, illetve az Úszópiacon a hajókázás során finomabbnál finomabb ételek kipróbálására (padthai, mangó ragacsos rizzsel, stb.), és ha "szerencsések" vagyunk még láthatjuk a víz mentén heverésző varánuszokat is.
Minden egyes bangkoki látogatásom esetén ellátogatok ide (mivel alapvetően én Pattayán tartózkodok) és mindenkinek csak ajánlani tudom, aki Thaiföldre készül a jövőben.

 

TEFL.hu: Miről szól a blogod és a csatornád?

Lilla: A blogom természetesen a thaiföldi nyaralásról és a mindennapi életről szól. Rengeteg hasznos tippet és csodás fotót osztok meg napi szinten a követőimmel. A YouTube csatornámon pedig eléggé változatosak a videók, az ételkóstolástól kezdve, a különböző városok és attrakciók bemutatásáig.

Lilla weboldala: https://www.lillawadee.com
Facebook oldala: https://www.facebook.com/lillawadeeofficial

Youtube csatornája: https://www.youtube.com/@Lillawadee

Te is szeretnél hasonló élményeket? Megismerni új kultúrákat és embereket? Nemzetközi karriert építeni  és értékes munkát végezni? Itt a lehetőség! Jelentkezz az Interaktív, online TEFL képzésünkre! A tanfolyam befejezése után segítünk az elhelyezkedésben külföldön vagy akár online!

2.jpg
3.jpg
5.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
bottom of page