top of page
Woman-Typing-Coding-Laptop-Outside-e1572

Tippek az online oktatáshoz

Az oktatás az emberiség kezdete óta folyamatos fejlődésben van. Míg régen csak a kiváltságosak osztályrésze volt a minőségi oktatás, napjainkban már bárki részt vehet a világ legjobb egyetemeinek az előadásain, szemináriumain. Azt, hogy valaki Magyarországról, a saját karosszékéből a Harvard, Berkeley vagy épp az Oxford egyetem oktatóitól tanuljon, az online oktatás teszi lehetővé. A XXI. század leginnovatívabb oktatási módszere, amely most a pandémia alatt is bizonyította, hogy nem csak a jövő, de már a jelen is az online oktatásban van.

 

Természetesen a nyelvoktatásban is, az egyik legfontosabb eszköz az online platformokon (Skype, Messenger, Zoom stb.) történő óraadás. Így a tanár-tanuló is időt, energiát és pénzt takaríthat meg. Minden szempontból konstruktív, rugalmas és költséghatékony.

 

Egyre több TEFL oktató preferálja a külföldi munkák helyett az online állásokat, a fent leírt tényezők miatt. Nem véletlen, hiszen ezen előnyökön kívül fontos megemlíteni, hogy aki online tanít, az a világ bármely pontjáról tud dolgozni, nincs jelentősége, hogy Budapesten, Barcelonában, vagy épp Bangkokban ül a számítógép elé.

 

Mire van szükséged az online oktatáshoz? Milyen lépéseket kell megtenned, hogy sikeres legyél? A következő pontokban ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, felhasználva jelenleg is online tanító TEFL oktatóink véleményét és tapasztalatait.

Első lépés: jól ismerd az adott nyelvet és legyél magabiztos 

 

Ez egy alapkövetelmény, ha oktatni szeretnél. A TEFL képzés az angol nyelvre összpontosít, és maga a képzés is angol nyelven történik. Ez nem meglepő, mivel ezt a nyelvet szeretnék a legtöbben tanulni és beszélni világszinten. Viszont a módszertani képzés és a gyakorlati megközelítés lehetővé teszi, hogy akár más nyelvet is tanítsunk a TEFL-el.

Második lépés: a megfelelő végzettség megszerzése

Jó hír, hogy nem szükséges diploma a tanításhoz (persze előnyt jelent). Elegendő, ha elsajátítod a TEFL módszertanát, hogy hatékony és jó nyelvtanár legyél. Illetve nyilván végzettség szempontjából is fontos, hiszen a TEFL képesítés követelményként szerepel az online cégek hirdetéseinél és ha rendelkezel vele akkor magabiztosan tudsz pályázni az állásokra. Fontos, hogy a megfelelő online képzést válaszd ki, akkreditált legyen és megfeleljen a kor követelményeinek, illetve segítséget is kapj az álláskeresésben a képzés után.

Harmadik lépés: technikai eszköz és internet kiválasztása

Győződj meg róla, hogy rendelkezel a megfelelő laptoppal/számítógéppel és elég gyors az interneted. Egyes cégeknél mobil alkalmazáson keresztül is lehet oktatni, illetve akár tablet használata is megfelelő hozzá. Amennyiben a beépített kamera nem elég jó minőségű, úgy érdemes venni egyet és hozzákötni az eszközhöz. Fontos, hogy a diákok tisztán lássák az oktatót. Ezen kívül még egy jó minőségű mikrofonos fülhallgató is szükséges, ami kiszűri a zajokat a háttérből. A gyors internet kapcsolat elengedhetetlen, hogy stabil legyen, a sebesség ne ingadozzon.

Negyedik lépés: a megfelelő szoftver használata

Kétségtelen, hogy a tanóra csak akkor élvezhető, ha videón keresztül történik az oktatás. Erre a legszélesebb körben használt két program a Zoom és a Skype. Ezeken kívül még rengeteg más szoftver és applikáció létezik. Ezek leginkább a magántanítványok oktatásánál használhatók. Amennyiben egy online cég alkalmazásban szeretnél dolgozni akkor a legtöbb esetben ők biztosítják ehhez a saját szoftverüket, platformjukat. Illetve sok esetben az óratervet, tananyagot, heti beosztást. Ezek elsajátításához pedig a cég egy belső tréningen kell részt venned, mielőtt élesben tanítanál.

 

Ötödik lépés: a profilod és az önéletrajzod elkészítése

 

Mint minden munkánál, ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres legyél. Emeld ki az oktatási, mentori, korrepetálási tapasztalataidat, és minden olyan dolgot, ami azt mutatja, hogy szenvedélyed az oktatás, az emberekkel való foglalkozás, a tudás átadása. Sok cég jelentős előnynek tartja, ha éltél / tanultál / dolgoztál anyanyelvi környezetben, pl. az Egyesült Királyságban. Ezt is mindenképp érdemes beleírni az önéletrajzodba. Ami pedig nem szorosan kapcsolódik az angol nyelvhez vagy a tanításhoz, csak röviden említsd meg. Tehát a CV legyen rövid és tömör, de a releváns pontok, legyenek jól kiemelve. A jó első benyomáshoz egy színes kép is elengedhetetlen. Az oktató professzionális megjelenése, pozitív kisugárzása, barátságos mosolya pedig az egyik legfontosabb kiválasztási szempont. Így érdemes a fotódat ennek megfelelően elkészíteni és kiválasztani.

Ha figyelembe veszed a fent taglalt lépéseket, biztos a siker! Vegyél részt az interaktív, online TEFL képzésünkön, hogy megszerezd a szükséges elméleti és gyakorlati tudást, illetve a brit CPD akkreditációval rendelkező képesítésedet. Neked is örömmel segítünk, hogy az online oktatói karriered magabiztosan és sikeresen induljon, később pedig egyre inkább kiteljesedjen! Ha további kérdésed van, keress bennünket bizalommal!

Miért érdemes minket választani?

Iskolánk az egyetlen, mely kiemelten a magyarokat támogatja!

Mert Magyarországon bejegyzett és nyilvántartott (nyilvántartásba vételi szám: B/2022/001497) felnőttképző vagyunk, a hatályos felnőttképzési jogszabályoknak megfelelően dolgozunk.


Mert a TEFL képzésünket a globális szinten ismert Testület, a CPD Certification Service (London, Egyesült Királyság) akkreditálja (Membership number: 14568) és állítja ki a TEFL képesítést a hallgatóink számára.


Egy akkreditált, magas színtű elméleti tudást biztosító és gyakorlat orientált képzést biztosítunk, melyet a világon mindenhol elfogadnak. Mindezt ráadásul otthonról, online, a saját időbeosztásod szerint tudod végezni egy pár hét alatt. Minden hallgatónk számára saját, anyanyelvi szinten beszélő angol oktatót és mentort biztosítunk, a személyre szabott képzés és fejlesztés érdekében. A képzésünk ára csupán a töredéke más képzéseknek. Több éves tapasztalatunk által kiváló kapcsolatokkal rendelkezünk az egész világon, segítünk, hogy ajánlásunkkal az önéletrajzod a legjobb oktatási intézményekhez és online ügynökségekhez jusson el!

Akkreditált képzés melyet a világon mindenhol elfogadnak

A TEFL.hu vizsgagaranciát

nyújt, mivel

biztos a sikerben

Élethosszig tartó támogatás az álláskeresésben és a karrierépítésben

Mire vársz?

Nem fogod megbánni!

bottom of page