top of page

Vietnámi tapasztalat - Interjú Zsolttal

Szeretném Nektek bemutatni Jármai Zsoltot, aki Vietnamban dolgozott TEFL oktatóként. Röviden beszélni fog nekünk a Saigonba szerzett tapasztalatairól és élményeiről.
 

TEFL.hu: Hogyan kerültél Vietnámba és mi fogott meg benne?


Zsolt: Első alkalommal 2016 szeptemberében utaztam ki, mint turista. Az ország északi részében töltöttem el két hetet. Az ország, a kultúra és az emberek rögtön belopták magukat a szívembe. Az első reakcióm azt hiszem a "kultúr-sokk" volt. Tudod, amikor valamiben felnőttél, tapasztaltál különböző dolgokat életed során és beállt egy kép a világról a fejedben, hogy ilyen és olyan az élet. Na ezt a képet a fejemben a szilánkjaira robbantotta az a két hét amit eltöltöttem Vietnámban.

Miután hazajöttem eltelt két hónap, de éreztem, hogy valami megváltozott bennem. Nem úgy látom a világot mint előtte, erős hiányérzetem volt és vágytam vissza Vietnámba, így hát elterveztem, hogy meglátogatom újra az országot, de most a déli részét. Időközben teljesen véletlenül az interneten megismerkedtem egy vietnámi lánnyal. Februárban pedig amikor kiutaztam másodjára, találkoztunk is egymással és ahogy ez lenni szokott, egymásba szerettünk. Pontosan emiatt, másodjára hazajönni még rosszabb volt, mint elsőre. Hiába voltam "itthon" mégis menni akartam vissza. Gondolkoztam, hogyan lehetne munkát kapni kint.

TEFL.hu: Itthon mivel foglalkoztál eredetileg?


Zsolt: Semmi olyan végzettséggel nem rendelkeztem, ami jó lett volna kintre. Eredetileg könyvelőnek tanultam, de az túl monoton volt a számomra, úgyhogy váltottam. Elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát, majd a diploma szerzés után még elmentem a Tan Kapuja Buddhista főiskolára tanulni.

TEFL.hu: Hogyan jött a váltás a TEFL irányába?


Zsolt: Teljesen tanácstalan voltam, hogy milyen munkát vállalhatnék Vietnamban, amikor a barátnőm megemlítette a lehetőséget, hogy náluk külföldiként angol tanítással elég szépen lehet keresni TEFL/TESOL/CELTA képesítéssel.

Az interneten alaposan körbenéztem és rátaláltam a TEFL.hu online tanfolyamára, amit aztán el is végeztem. A tanfolyamot egyébként körülbelül 1-3 hónapba telik elvégezni, attól függően, hogy ki mennyi energiát is időt tud belefektetni. Nekem ez munka és tanulás mellett 3 hónapba telt. Bár a tanfolyamot ekkora még nem fejeztem be, májusban kiköltöztem Saigonba (Ho Si Minh-város), a TEFL képzés utolsó részét már itt sajátítottam el.

TEFL.hu: Mi történt a TEFL képesítés megszerzése után?


Zsolt: A tervem az volt, hogy elmegyek majd egy általános vagy közép iskolába tanítani. Mindeközben az történt, hogy barátnőmet meghívták egy rendezvényre, ahová elkísértem. Ez egyébként egy díjátadó rendezvény volt amit a VBS ( Vietnamese British School) tartott. Itt olyan történt velem, amit elsőre el sem akartam hinni.

Az iskola egyik vezetője odajött hozzám és megkérdezte, hogy tudnék-e segíteni rajtuk, mert aki a díjakat átadná nyugati angol tanár nincs itt, mert vízum gondok miatt el kellett hagynia az országot. Megkért, hogy adjam át a díjakat én a gyerekeknek. Elsőre furán néztem rá, majd megkérdeztem, hogy miért pont én? Teljesen őszintén válaszolt: azért mert én nyugati fehér ember vagyok és ez mindennél alkalmasabbá tesz erre a feladatra. Úgy voltam vele, hogy egyszer élünk miért ne.

1-2 nappal később barátnőmön keresztül felkerestek ettől az iskolától, hogy lenne-e kedvem náluk tanítani, 3-6 éves gyerekekkel kellene foglalkozni. Bár erre nem számítottam, de természetesen örömmel elfogadtam az ajánlatot.

TEFL.hu: Milyen volt a kezdet?


Zsolt: A kezdet minden szempontból nehéz volt. Még nem rendelkeztem a szükséges rutinnal és tapasztalattal sem. Nem egyszerű kisgyerekeket tanítani. 2-3 hét múlva azonban elkezdtem belejönni, képeztem magam a témában és alaposan felkészültem az óráimra. Innentől kezdve, a gyerekek amellett, hogy tanultak, elkezdték élvezni az óráimat, de ami talán ugyan ilyen fontos, hogy én is örömet találtam benne.

Ahogy fejlődtem rengeteg megkeresést kaptam más iskoláktól is, majd cégektől is, hogy oktassam a felnőtt dolgozóikat. Így tehát szabadúszó lettem, egy konkrét iskolával sem szerződtem le állandó tanárnak, viszont sok iskolánál tanítottam. Abban az időszakban amikor a legtöbb munkát vállaltam, egyszerre volt körülbelül 200 tanítványom.

TEFL.hu: Ez igen. Milyenek a vietnámi gyerekek, hogy viszonyultak Hozzád?


Zsolt: Nagyon örülök, hogy elsősorban kisgyerekeket taníthattam, mert nagyon megszerettem a gyerekeket. Végtelenül aranyosak, nagyon nagy szeretetet kapsz tőlük, körbe ugrálnak, őszintén örülnek neked. Persze van egy-két 3 éves aki először lát életében fehér embert és elsírja magát, de idővel ők is megkedvelnek. Többnyire szófogadóak, de ha nem az sem nagy baj, mert amikor elkezdesz tanítani, kapsz magad mellé egy asszisztenst. Ők olyan helybéliek, akik tudnak angolul és segítik a munkád tanítás közben, ha szükséges segítenek a fegyelmezésben, illetve bizonyos esetekben fordítják, amit mondasz, hogy megértsék a gyerekek a mélyebb összefüggéseket.

TEFL.hu: A tanítás során milyen módszertant és szakmai fogásokat alkalmaztál?


Zsolt: Szerintem első sorban ha gyerekeket oktatsz nem angol tanárnak kell lenned, hanem pedagógusnak. Ha megérted a gyerekek pszichológiáját, természetét, akkor nagyon nagy sikereket fogsz elérni. Számukra nagyon fontos a szeretet, a törődés. Érezniük kell, hogy megközelíthető vagy. Pár módszertani dolgot is megosztanék az olvasókkal, ezek nekem is sokat segítettek a munkám során.

A legfontosabb, hogy az óráid figyelembe vegyék a gyerekek életkorát és képességeit. Az én csoportjaim általában nagyon kicsik voltak, akik nem tudnak ugyanarra a dologra egyhuzamban kb. 5 percél hosszabb ideig koncentrálni, mert elunják magukat, úgyhogy folyamatosan váltanom kellett és alkalmazkodni. A másik fontos dolog, hogy nem kezdhetsz úgy egy órát, hogy belevágsz a közepébe és akkor angolozni fogunk. Minden órát érdemes egy kis játékkal kezdeni vagy megmozgatni őket, persze angol nyelven és így könnyebben ráhangolódnak. Illetve a felesleges energiát is le tudod vezettetni velük ha túl élénkek az óra elején.


Mindegy, hogy hány évesekről van szó, neked is partnernek kell tekinteni őket. Érdemes sok zenét és szituációs játékot alkalmazni. Illetve ami nagyon fontos: az ismétlés. Mindig térj vissza a 2-3 órával ezelőtti anyaghoz, például az óra elején a bemelegítésekkel.

TEFL.hu: Mondanál esetleg egy konkrét példát?


Zsolt: Hogyne. Amikor meg kellett tanítanom a színeket a gyerekeknek, szépen mondatokba foglalva. Milyen színű ez a labda? Ez a labda piros… stb. Ez az óra a számok megtanulása után volt már.


Tehát vettem egy csomag színes lufit az órára. A különböző színű lufikon tudták gyakorolni a színeket, és mondtam nekik, hogy ha elszámolnak 5/10/20-ig akkor elengedem a lufit és repülni fog. Láss csodát, egytől-egyig mindenki hangosan számolt és várta, hogy repüljön a lufi. Ugyan ehhez a témához választottam egy megfelelő zenés videót is az internetről, aminek egyszerű a szövege, dallamos, kicsit bolondos és azok a mondatok vannak benne amiket meg kell tanítsak. A lehetőségek végtelenek, igazából csak kreatívnak kell lenni.
Ami még nagyon fontos az a pozitív megerősítés és a dicséret, te első sorban azért vagy, hogy beszéltesd őket és megszerettesd az angolt velük. Ha bátorítod őket vagy mindig adsz egy pozitív visszajelzést, amikor valaki egyéni sikereket ér el az órádon, az mind hosszú mind rövid távon kifizetődik.

TEFL.hu: Mennyire becsülték meg a munkádat akár pénzügyi akár más szempontokból?


Zsolt: TEFL tanárként Vietnámban körülbelül az átlag fizetés négyszeresét keresed meg, heti 13-15 óra munkával. Ha nagyon számszerűsíteni akarom, akkor 17-20 USD / óra a bér. Továbbá nagyon nagy megbecsülést és tiszteletet kapsz mint tanár, nem csak a diákjaidtól de az átlag emberektől is az utcán ha megtudják, hogy tanár vagy.

TEFL.hu: Köszönjük, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! További sikeres munkát kívánunk!

Screenshot 2018-10-19_11-49-41.png
18739181_1344482035629103_86804847563340
18766668_1344481958962444_10483435431429
18558770_1338923262851647_26351610678129
v24.jpg
bottom of page